Buxusmot teistert tuinen Spijkenisse

Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in uw buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld. In de regio zijn inmiddels veel buxusplanten aangevreten door de rupsen van de buxusmot. De schade die de beestjes aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel.

Gedurende het hele groeiseizoen zijn er rupsen aanwezig die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. Wees er snel bij om ze te bestrijden, want in korte tijd maken ze complete buxushagen en struiken kapot.

Bestrijden
Controleer uw buxus en verwijder alle rupsen (ook in de zomer en de herfst). De rupsen zitten vooral in de bovenste blaadjes. De plaag is lastig te bestrijden.

Handmatig: de enige milieuvriendelijke oplossing is de rupsen en poppen handmatig te verwijderen, echter daarmee krijgt u niet alle rupsen weg. Verdrink de rupsen in een pot met water en een beetje zeep. Dit is de meest diervriendelijke (snel en effectief) methode om ze te doden.

Besproeien: ook kunt u de plant besproeien met een mengsel van water (1 liter), twee theelepels groene zeep en 2 borrelglazen schoonmaakazijn. Dit maakt de planten minder aantrekkelijk, zodat de rupsen eerder zullen wegtrekken. Herhaal het bestrijden met regelmaat.

Knippen: aangetaste takken met spinsels knipt u weg. Is de plant zwaar aangetast? Dan kunt u deze het beste uitgraven of bij de grond afknippen.

Aangevreten planten zijn vaak prima in staat om zich te herstellen maar staan er dan wel een poos aangetast bij. Helaas blijven meestal er voldoende eitjes, rupsen of poppen aanwezig om de herstellende plant opnieuw kaal te vreten. Hebben de buren een buxus in de tuin? Dan is het belangrijk dat zij eveneens actief met bestrijding aan de slag gaan. De buxusmot verspreidt zich snel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

5
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
redactieHans RietveldWillemroosIngrid de Bruijn Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Ingrid de Bruijn
Gast
Ingrid de Bruijn

Buxusmot lijkt onuitroeibaar. Buren hebben een verknoeide tuin en bij ons was het ook drama. Dus buxusheg uit de tuin gesloopt. Probleem opgelost.

roos
Gast
roos

Ook ik heb er last van. Gelukkig niet veel buxussen in mijn tuin en die zijn nu dan ook helemaal op… nu gaan ze door mijn tuin heen zwerven. Alles zit onder!

Willem
Gast
Willem

Ik had 800 buxus, eerst de schimmel er in en nu weer de Buxusmot , alles gerooid en viavia kwam ik bij http://www.buxuskoning.nl dat is voormalige buxuskweker, heeft diverse soorten ilex, lijkt sprekend op Buxus, zit ergens tussen Tiel en Nijmegen.
Hij brengt ze niet thuis, eenmans bedrijfje, heeft ook veel andere planten, top bedrijfje, we kregen zelfs koffie aangeboden.

Hans Rietveld
Gast
Hans Rietveld

Ook wij hebben weer last van de buxusmot. Is er helemaal geen bestrijdingsmiddel??
Wie kan mij helpen?