Blog: Fatsoensnormen in de raad van Spijkenisse, teveel gevraagd?

In de nieuwe Panorama, het bewonersblad van De Panoramaflat, schreef Mia Sliwinski de onderstaande column over de besluitvorming rond de fusie tussen Bernisse en Spijkenisse. En over de fatsoensnormen in de gemeenteraad van Spijkenisse. Benieuwd? Lees en oordeel zelf.

“Dat het er in de politiek soms hard aan toe gaat, werd in de laatste raadsvergadering van de raad van Spijkenisse wel weer bewezen. Met twee zware onderwerpen, de op handen zijnde fusie met Bernisse en de bijstelling van de parkeernota, op de agenda konden we de klok op vuurwerk gelijkzetten. Maar dat de VVD en D66 mij voor onvoorspelbaar en daarom onbetrouwbaar uitmaakten is volgens mij grensoverschrijdend en fatsoensnormen aan de laars lappend.

Standpunten Trots

Gedurende de voorbereidingen van de fusie hebben beide raden (Spijkenisse en Bernisse) een aantal maal vergaderd over de voortgang. De gekozen procedure leverde voor Trots geen redenen om daar tegen te zijn. Tot aan december van het vorige jaar was Trots positief over de gekozen weg. In januari diende Trots een motie in om te peilen wat het draagvlak bij de Spijkenisser inwoners zou zijn. Deze motie werd met 3 stemmen voor en 32 stemmen tegen weggestemd. Met die uitkomst werd het voor mijn partij al een stukje moeilijker om positief te blijven want zonder draagvlakmeting weet je niet hoe de mensen over iets denken. Zou de politiek bang zijn voor een negatieve uitkomst? Want tja, daar zou je wellicht iets mee moeten doen.

Toen na een inwonersraadpleging te Bernisse bleek dat er 4500 tegenstemmen (van de 12.000 inwoners) waren ingediend, werd het Trots duidelijk dat het in Bernisse aan draagvlak ontbrak. Dit gecombineerd met de weigering van de Spijkenisser raad een peiling onder de Spijkenisser inwoners te houden, was het voor Trots helder dat dit niet de goede kant op ging.

Financiële gevolgen

Omdat het nog zeer onduidelijk is wat de financiële gevolgen van de fusie zullen zijn, wordt het schaatsen op dun ijs. Antwoorden op vragen zoals; ‘met hoeveel wachtgelden en ontslagen ambtenaren moet de nieuwe gemeente rekening houden?’ en ‘in hoeverre gaan de belastingen stijgen?’ kunnen niet gegeven worden. Trots vreest meer kosten dan de vier miljoen euro bijdrage vanuit het rijk. Daarnaast de niet sluitende begroting van Bernisse (-1 mlj Euro) schept dit niet tot blijde gedachtes.

“Schoon over” is de afspraak tussen de twee gemeentes, maar is dat ook haalbaar? Trots vreest van niet en koos ervoor, vanwege al die onbekendheden, tegen de fusie te zijn. Dit kwam Trots op een reprimande van de VVD te staan. “Mw Sliwinski bewees met deze ommezwaai onvoorspelbaar en dus onbetrouwbaar te zijn”, aldus dhr. Geurts. Trots had immers in een eerder stadium nooit aangegeven negatief te zijn. Nu moet ik zeggen dat Trots inderdaad steeds met een positieve grondhouding naar het proces heeft gekeken, maar zijn de duidelijke signalen aan de VVD ontgaan? Trots heeft immers steeds aangegeven dat de inwoners inspraak moesten hebben en deze te raadplegen. In januari heeft Trots toch middels een motie om een inwonersraadpleging gevraagd? En in maart, tijdens de commissievergadering van algemene zaken, heeft Trots reeds kenbaar gemaakt minder positief te zijn, had de VVD toen kroketten in de oren? Volgens mij hadden de VVD en D66 best aan kunnen zien komen welke kant Trots zou kiezen.

Saillant detail

Na de vergadering kwam de oud-voorzitter van de VVD mij melden volledig achter onze keuze te staan, volgens hem zou de VVD zich nog wel eens achter de oren krabben wanneer blijkt dat de kosten voor de fusie de pan uit zijn gerezen. Ook kwam wethouder Sip van de Weg (LOB) mij zeggen dat hij vond dat ik onbeschoft ben behandeld. Ik bedoel maar…

D66

Over D66 gesproken, dhr. Van der Dussen vond dat Trots “zoals de wind waait, waait mijn rokjegedrag” vertoonde. Ik denk dat dhr. Van der Dussen even last had van een vuiltje in zijn oog, want was hij het niet die bij de vorige raadsvergadering plots tegen de garantstelling voor Careyn, i.v.m. de bouw van ‘Hart van Groenewoud’, stemde? Bij de voorafgaande commissievergadering stemde hij immers nog positief. Zijn excuus was, dat hij zojuist op het nieuws had gehoord dat er de komende tien jaar 600 verzorgingstehuizen zouden verdwijnen en hij dus niet wilde investeren in iets dat geen toekomst had. Dat is zeker geen ad-hocce beslissing? Nu kan ik zijn houding goed begrijpen want je moet zeker iets doen met de kennis die je opdoet, maar volgens mij is er hier sprake van de welbefaamde pot die de ketel verwijt.

Overigens kent de onbeschoftheid van dhr. Van der Dussen geen grenzen, regelmatig schreeuwt hij vreemde opmerkingen door de raadszaal en ‘vergeet’ hij om naar de interruptiemicrofoon te lopen. Afgelopen woensdag wist hij die echter wel te vinden toen mijn Trotscollega dhr. Akkerman aan zijn eerste termijn van het onderwerp ‘parkeernota’ begon. In de politiek is het een goed gebruik om tijdens de eerste termijn niet in de rede te vallen, maar tegenwoordig zetten de VVD en D66 de trend dit wel te doen. Ongemanierd in mijn optiek, maar ach, wie ben ik? Hij verweet mijn collega, zijn tijd te verdoen met een onzinnig lagere schoolsommetje. Nou, breek mij de bek dan maar niet open over zijn onzinnige opmerkingen, nee, daar laat ik mij niet toe verlagen.

Fatsoensnormen

In een eerder stadium zijn mijn Trotscollega Chris Hottentot en ik door de burgervrouw op onze socialmedia-uitingen aangesproken. Deze zouden onwelvallig zijn en nodeloos kwetsend. Sinds dat moment letten wij er scherp op nooit persoonlijk te worden en respectvol over de politiek en meningen van raadsleden en partijen te twitteren. Wel scherp, maar dat mag. Misschien is het tijd dat de burgervrouw een aantal andere raadsleden voor een soortgelijk gesprek uitnodigt, wellicht helpt het hen ook.

Met Trotse groet,

Mia Sliwinski”

Het gedrag van D66 bleek in de afgelopen raadsvergadering geen uitzondering. Bekijk in de onderstaande filmpjes een compilatie van het ‘respectvolle’gedrag van D66′er Arjun van der Dussen jegens Trots op Nederland in de afgelopen periode.

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top