Bloedmaan Spijkenise

In de nacht van 27 op 28 september, stond de maan extra dicht bij de aarde. Deze zogenaamde supermaan werd ook nog eens totaal verduisterd. Tussen 4:11 uur en 5:24 uur bevond de maan zich compleet in de schaduw van de aarde en kleurde daardoor rood, met het hoogtepunt om 4:47 uur. De maansverduistering was van begin (2:11 uur) tot eind (7:24 uur) in het westen van Nederland te volgen. Het was helaas wel wat nevelig.

Enkele feiten over de supermaansverduistering
Bij een “supermaan” staat de maan extra dicht bij de aarde en lijkt daardoor 14% groter dan wanneer hij veraf staat. Daarbij geeft de maan 30% meer licht. De fluctuatie van de afstand van de maan tot de aarde komt doordat de maan niet in een vloeiende cirkelbeweging om de aarde heen draait.

De maan is bij de komende maansverduistering vanuit ons land aan het zuidwestelijk deel van de hemel te zien en komt daarbij steeds lager boven de horizon te staan. Op het moment dat de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevindt valt geen direct zonlicht meer op de maan. Er wordt echter nog wel een beetje zonlicht dat op de aarde valt gereflecteerd naar de maan. Dit is met name rood licht, waardoor een rode gloed over de maan komt. De zogenaamde “bloedmaan”.

De volgende totale maansverduistering die in Nederland grotendeels goed te volgen is zal plaatsvinden op 21 januari 2019.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op