Bedrijf ‘voorspelt’ fraude door Spijkenissers

Spijkenissers die bijstandsfraude plegen lopen voortaan grote kans tegen de lamp te lopen. De gemeente Nissewaard heeft het onderzoek bureau Totta Data Lab ingeschakeld dat zulke fraude kan ‘voorspellen’. Dit meld het AD.

Voor gemeenten is het opsporen van inwoners die ten onrechte een bijstandsuitkering ontvangen vrij ingewikkeld en tijdrovend. Maar voor Nissewaard is dat veranderd nu met het bedrijf uit Amsterdam wordt samengewerkt. Dat heeft een methode ontwikkeld om mensen die bijvoorbeeld samenwonen maar dat niet opgeven te ‘betrappen’.

Daarvoor wordt een algoritme gebruikt, een soort zeef die aan de hand van een heleboel cijfers en gegevens conclusies trekt. In ongeveer de helft van de gevallen blijkt volgens het bedrijf dat de personen die als opvallend naar boven komen ook daadwerkelijk hebben gefraudeerd.

Daar gaat Nissewaard niet automatisch van uit, maar laat dat de sociaal rechercheurs uitpluizen. ,,Voor ons is belangrijk dat er een menselijke beoordeling is”, schrijven burgemeester en wethouders van Nissewaard aan de gemeenteraad.

In de andere helft van de gevallen kan er sprake van fraude zijn, maar is er geen bewijs voor. Het systeem is nog niet zo ver dat precies wordt aangegeven waar de aangewezen personen de fout zijn ingegaan. Dat kan het onderzoek voor de sociaal rechercheurs alsnog tijdrovend maken.

Fraudeurs
Het algorimte bekijkt 200 tot 300 verschillende zaken in een periode van 25 jaar, waaronder geboortedata, gezinssamenstelling, uitkeringsverleden en gegevens van de Belastingdienst, Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het kadaster.

In de gemeente Nissewaard wordt het overgrote deel van de bijstandsfraude gepleegd door inwoners van Spijkenisse. In 2016 werden bij de sociale recherche 75 zaken gemeld en werd voor bijna 1,9 ton aan fraude opgespoord.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top