Afvalstoffenheffing stijgt door verhoging verbrandingsbelasting

De afvalstoffenheffing gaat omhoog in 2019. Dit heeft te maken met de stijging van de verwerkingskosten (o.a. verbrandingskosten) en meer dan een verdubbeling van de verbrandingbelasting die door het Rijk is opgelegd. Waren we niet overgegaan op Omgekeerd Inzamelen, dan waren de kosten nog hoger geworden.

Door de stijging van de afvalstoffenheffing komt de inwoner weer terug op het niveau van 2017. De inwoners van Nissewaard zullen weinig merken van de stijging. Zij ontvangen de komen drie jaar compensatie voor de precarioheffing die kabel- en leidingbedrijven doorberekenen. De compensatie van € 38,23 zal in mindering gebracht worden op de afvalstoffenheffing, waardoor de heffing nagenoeg gelijk blijft.

Gemeenten betalen over iedere ton restafval die ze laten verbranden belasting aan het Rijk. Deze belasting gaat enorm omhoog: van 13 euro naar 32 euro per ton. De gedachte daarachter is dat het kabinet wil dat er minder restafval de verbrander in gaat, we moeten recyclen.

De NVRD – brancheorganisatie van publieke afvalbedrijven – vindt het erg wrang dat de rekening nu komt te liggen bij gemeenten en dus bij burgers die zich inzetten om de hoeveelheid restafval te beperken. Ook de VNG geeft aan dat het geen leuk verhaal naar je inwoners is, en vindt ook moeilijk uit te leggen. Juist omdat heel veel inwoners erg hun best doen om goed hun afval te scheiden.

Afval scheiden loont
In Nissewaard zijn we van 357 kilo restafval per persoon per jaar gedaald naar 200 kilo, door de invoering van Omgekeerd Inzamelen, een mooi resultaat. Afval scheiden blijft lonen, als we niet beter zouden zijn gaan scheiden, dan zou het tarief anno 2019 een stuk hoger zijn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top