Afvalstoffenbeleid, geen kleinigheid!

0

Alweer een jaar geleden besloot de raad van Nissewaard over een nieuw afvalstoffenbeleid. Zo moesten er nieuwe wetten in worden doorgevoerd en moesten de tarieven en uitvoering wegens de fusie tussen Bernisse en Spijkenisse gelijkgetrokken worden. In de ‘Visie grondstoffenbeleid’ (op 15-12-2015 besloten) is hier het een en ander over vastgelegd.

Zo gaat Nissewaard koersen op recycling en een bewustwording van inwoners op hun omgeving. Alle huishoudens krijgen drie afvalbakken aan huis die ze kunnen vullen met respectievelijk oud papier, PMD en groenafval. Voor restafval worden er centraal ondergrondse containers geplaatst.

Ook voor grofvuil werd de huidige regeling in Spijkenisse gelijkgesteld aan de regeling in Bernisse, zelf wegbrengen is kosteloos, voor het laten ophalen door Reinis zullen kosten in rekening worden gebracht. De SP, D66, LEF (nu Forza!) en CU/SGP kwamen met een motie om dit te voorkomen, zij wilden het ophalen van grofvuil kosteloos houden.

Nadat de wethouder (Mijnans) deze afraadde, maar wel de belofte deed om in bijzondere gevallen maatwerk toe te passen, werd de motie verworpen (voor; SP, D66, CU/SGP, LEF (nu Forza!) en NL, tegen; ONS, PvdA, VVD en CDA). De raad stemde vervolgens unaniem voor het Visiedocument Grondstoffen 2016-2020.

In de laatste raadsvergadering van 2016 stond wederom het afvalstoffenbeleid in de schijnwerpers, dit keer vanwege de belastingtarieven. Forza! is blij met de belastingverlaging voor huisvuil, die daalt naar 253,79€ pj voor een stapelwoning en naar 319,85€ pj voor een eengezinswoning.

Minder leuk zijn de kosten voor het ophalen van grofvuil aan huis, dit kost vanaf 1 januari 2017 voortaan 21,79€ per kubieke meter met een opslag van 6,24€ per iedere volgende kuub. Een lokale partij amendeerde dit onderdeel uit de belastingverordening en stelde voor om de afvalstoffenheffing juist te verhogen en het ophalen van grofvuil kosteloos te houden.

Het is evident dat dit een jaar eerder bij motie al was verworpen, dus erg kansrijk was dit amendement niet. Alleen de indienende partij stemde voor dit amendement, de rest van de partijen stemde tegen. Vervolgens stemde de indienende partij ook tegen de belastingverordening. Best vreemd, aangezien deze partij een jaar eerder geen moeite had met de Visie grondstoffenbeleid, waarin dit voornemen al stond.

Heeft Forza! dan helemaal geen begrip voor die mensen die óf geen geld hebben om het grofvuil op te laten halen, óf fysiek (geen auto, slecht ter been etc.) daar niet toe in staat zijn? Natuurlijk heeft zij dat, maar de kosten moeten wel in evenwicht zijn. Om voor de gehele gemeente de kosten omhoog te brengen om voor de uitzonderingsgevallen het ophalen van grofvuil kosteloos te houden is niet eerlijk.

Daarnaast de afspraak om in bijzondere gevallen wel maatwerk te leveren, zorgen ervoor dat de kosten laag blijven. Ook zijn er kringloopwinkels die kosteloos uw oude bankstel, bed of eethoek op willen komen halen. Samen houden we Nissewaard schoon, heel, veilig en betaalbaar.

Mia Sliwinski
Forza! Nissewaard

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op