Acht Koninklijke onderscheidingen in Nissewaard

Acht personen ontvingen donderdag 26 april een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Mirjam Salet. De uitreiking vond plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Theodorus Bartholomeus Andressen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1950 tot 1963 was de heer Andressen secretaris van Samuel, de hervormde knapenvereniging op gereformeerde grondslag. Van 1964 tot 2012 was de heer Andressen vrijwilliger bij het CNV Vakmensen en hielp mensen met het invullen van hun belastingaangifte, in Zuid-Holland ook mensen met een beperking.

Van 1970 tot 1980 zat de heer Andressen in de ouderraad van de vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs Spijkenisse. Vanaf 1970 had hij diverse functies binnen de protestantse kerken Nederland (hervormde gemeente Spijkenisse): hij verzorgde zondagschooldiensten voor kinderen, hij was ouderling/scriba, coördineerde het verjaardagsfonds, werkte mee aan de jaarlijkse rommelmarkt en was redacteur van het kerkblad.

Tenslotte was meneer Andressen van 1978 tot 1982 leider van een jeugdteam bij korfbalvereniging Olympia in Spijkenisse. Hij verzorgde de coaching en regelde de zaken rondom de wedstrijd van de betreffende ploeg.

Elisabeth Anna Adriana Maria Dördregter-Sterk: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1976 tot 2009 was mevrouw Dördregter kosteres bij de Rooms Katholieke Gemeenschap Heenvliet. Sinds de kerkdiensten in Heenvliet stopten, doet mevrouw Dördregter vrijwilligerswerk bij de Katholieke kerk in Geervliet. Zij is nauw betrokken bij de voorbereidingen van de oecumenische vieringen en de reguliere vieringen.

Sinds 2008 is mevrouw Dördregter lid van de rouwverwerkinggroep van de katholieke gemeenschap Brielle, Heilige Martelaren van Gorcum. Ze houdt alle gegevens van de overledenen bij voor de jaarlijkse herdenking.

Sinds 1997 is mevrouw Dördregter vrijwilligster bij de stichting Stede en Vrye Heerlijkheid in Heenvliet. Ieder jaar is de beeldentuin open van mei tot en met september. Mevrouw Dördregter neemt, wanneer de tuin geopend is, plaats achter de kassa.

Huibrecht Lems: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In 1977 heeft de heer Lems stichting Myosotis opgericht, waarvan hij van 1977 tot 1980 secretaris was. Myosotis is een stichting die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking.

In 1994 heeft de heer Lems stichting ARRMS (Alternative Relief Rehabilitation Management Schele) opgericht ter ondersteuning van de arme bevolking in Ethiopië. Hij was tot 2000 de voorzitter van deze stichting. Van 2000 tot 2010 was de heer Lems penningmeester van de Haella stichting, een stichting die kleinschalige projecten in binnen- en buitenland steunt.

Sinds 1997 is de heer Lems fondsenwerver voor Stichting SKINN (Samen Kerk In Nederland). Van december 2002 t/m juni 2010 was de heer Lems voorzitter en waarnemend penningmeester van stichting Wereldwinkel Zuidland. In 2004 heeft de heer Lems de foundation Library Development Indonesia opgericht, nadat de bibliotheek van de christelijke universiteit van Ambon was verwoest.

Van 2005 tot 2015 was de heer Lems lid van het Nationaal Rampenfonds vanuit de Kerk in Aktie. Van 2007 tot 2012 was de heer Lems voorzitter van de WMO Adviesraad in de gemeente Bernisse.

In 2011 heeft de heer Lems stichting Zendingserfgoed opgericht. De stichting werd opgezet om alles wat met de geschiedenis en het werk van de protestantse zending te maken heeft te verzamelen en te behouden.

In 2014 heeft de heer Lems stichting steun partners en projecten voor ZWO (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking) opgericht. Hij is voorzitter van deze stichting.

Sinds 2017 is de heer Lems voorzitter van stichting onderstandsfonds Geredja Protestan Maluku en van de vereniging tot steun aan het protestants theologisch onderwijs in Indonesië.

Naast de vrijwilligersactiviteiten heeft hij van 1980 tot 2000 gewerkt (bezoldigd) voor stichting de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk. Vanaf 2000 is de heer Lems werkzaam (bezoldigd) bij de protestantse kerk Nederland. Hij is medewerker treasury en projecten.

Johanna Hendrika Mekkelholt-Timmers: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Mekkelholt was van 1980 tot 2001 leidster van het christelijk Jongeren Verbond (CJV) Spijkenisse. Ze was verantwoordelijk voor de kinderclub en hielp mee bij het jaarlijkse weekendkamp. Sinds 1992 is zij puppy- en algemene hondentrainer/gedragsdeskundige bij Dierenbescherming Nederland.

Mevrouw Mekkelholt is sinds 2000 lid en voorzitter (geweest) van de activiteitencommissie bij kerk de Dorsvloer. Zij heeft in 1986 twee maanden een baby in huis genomen, toen de moeder in het ziekenhuis lag. Ook heeft zij een buurmeisje zeven maanden onderdak gegeven.

Van 2009 tot 2014 heeft zij de rol van mantelzorger voor de heer Semeijn op zich genomen en hem in huis opgenomen en verzorgd voor zijn overlijden.
Mevrouw Mekkelholt is enorm begaan met iedereen in haar wijde omgeving. Ze is attent en houdt alles van iedereen bij.

Barend Quist: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Quist is sinds 1975 actief bij Lawn tennisvereniging Bernisse (LTV Bernisse). Hij heeft als bestuurslid verschillende activiteiten gedaan. Zo was hij wedstrijdleider.

In de winter legt hij samen met andere vrijwilligers een ijsbaan op de tennisbaan, waar de jeugd van Heenvliet dan gratis kan schaatsen. In het voorjaar benadert hij basisscholen van Heenvliet en Geervliet om in plaats van een gymnastiekles een “maak kennis met tennisles” te volgen op de banen van de vereniging.

Ook hield hij zich bezig met secretariële werkzaamheden. Ondanks zijn ziekte is de heer Quist voor hand- en spandiensten nog steeds actief als vrijwilliger binnen de vereniging.

Adrianus Gerrit Van Rijs: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van Rijs is van 1999 tot 2017 bestuurslid en vrijwilliger geweest bij de Historische verenging Zuytlant. Als algemeen adjunct heeft hij alle voorkomende bestuursfuncties waargenomen.

Hij heeft jaren de expositie voor open monumentendag samengesteld, iets waar hij nu ook nog steeds aan meewerkt. In zijn functie als secretaris heeft hij zich vooral ingezet voor de contacten tussen de verschillende Historische Verenigingen in de regio.

In 1976 werd de heer Van Rijs secretaris/penningmeester geworden van de bibliotheek. Vanaf 1982 hield hij zich bezig met de keuze en aanschaf van de boeken en de inrichting van de bibliotheekruimte. Dit heeft hij gedaan tot de bibliotheek overging in de regiobibliotheek Hollandse Delta. Van 1964 t/m 1968 is de heer Van Rijs jeugdleider geweest bij de gereformeerde kerk Zuidland.

David Van Trigt: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van Trigt was van 1994 tot 2017 vrijwillig hoofdbrandwacht bij de blusgroep uit Heenvliet. Vanaf 1996 zet de heer Van Trigt zich in voor voetbalvereniging Puttense Football Cluc (P.F.C.).

Hij heeft van 1996 t/m 2008 in het jeugdbestuur gezeten en van 2008 t/m 2015 in het hoofdbestuur. Sinds 2010 is hij secretaris van de voetbalvereniging.

Van 2002 t/m 2012 heeft de heer Van Trigt in de jubileumcommissie gezeten (het 85-jarig bestaan, het 90-jarig bestaan en in 2012 95-jarig bestaan van Geervliet Heenvliet Voetbal Vereniging 2013 (GHVV’13).

Deze vereniging is ontstaan na samenvoeging van voetbalvereniging Bernisse en voetbalvereniging P.F.C.. Sinds 2016 is de heer Van Trigt secretaris van de nieuwe vereniging GHVV’13. De heer Van Trigt is naast zijn functie als secretaris altijd in de weer voor hand-en spandiensten voor de voetbalvereniging.

Johanna Margaretha De Vries- van Zuijlen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Van 1980 tot 1990 zat mevrouw in de ouder- en medezeggenschapsraad van de Kerckhoek School Heenvliet (lagere school) en LAS Anna Hoeve Brielle. Sinds 1993 tot heden verzorgt mevrouw De Vries de catering bij de Oranjevereniging Heenvliet.

Ook sinds die tijd helpt ze bij de jaarlijkse kerstmarkt in Heenvliet. Zij verzorgt ook hier de koffie, thee en lunch voor de overige vrijwilligers en schminkt de Kerstman.

Van 2003 tot 2010 hielp mevrouw De Vries bij verschillende activiteiten op de OBS De Tweespan te Heenvliet, bijvoorbeeld met Sinterklaas, het kerstdiner, uitdelen van boeken en spellen, het helpen bij het lezen en rekenen als lees- en rekenmoeder en het schoonmaken van het speelgoed bij de kleuters. Maar ook bij sportactiviteiten hielp zij vaak.

Van 2007 tot 2013 was zij voorzitter van de Vrouwen van Nu, afdeling Heenvliet/Geervliet e.o. Zij onderhield contact met de gemeente, het landelijke bestuur van de Vrouwen van nu in Den-Haag en het contact met het provinciale bestuur in Berkel en Rodenrijs. Sinds 2014 is zij contactvrouw van Regio 8 (Voorne/Putten) van de Vrouwen van NU (Provincie).

Mevrouw De Vries is sinds 2012 gastvrouw in De Beeldentuin te Heenvliet. Zij doet de inkoop van lunches en verzorgt ze ook. Mevrouw De Vries was daarnaast mantelzorger voor haar buurman en haar moeder. Zij is dat nog steeds voor haar schoonzus.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top