Aanmelden voor Lintjesregen 2016 kan tot 1 augustus

Veel inwoners van Nissewaard zetten zich in voor allerlei doelen. Zij doen dat in alle bescheidenheid en met grote betrokkenheid, gewoon omdat zij dat nodig vinden. Een Koninklijke onderscheiding is voor dit werk een prachtig blijk van waardering. Veel onderscheidingen worden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen uitgereikt. Voor de Lintjesregen van 2016 kunnen mensen tot 1 augustus van dit jaar worden aangemeld.

Voor een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau moet sprake zijn van bijzondere verdiensten voor de samenleving. Hierbij kan worden gedacht aan mensen die zich geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of anderen hebben gestimuleerd. Maar ook mensen die één of meer opvallende prestaties hebben geleverd die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben, komen voor deze onderscheiding in aanmerking.

Criteria
Bij de beoordeling wordt meegenomen in hoeverre de bijzondere verdiensten uit gaan boven wat van iemand kan worden verwacht op grond van scholing of maatschappelijke functie. Niet alleen de aard, ook het belang van de verdiensten speelt een rol. De maatschappelijke uitstraling en de betekenis zijn meer bepalend dan de duur van de periode waarin de verdiensten hebben plaatsgevonden.

Tussentijds en algemeen
Er zijn twee gelegenheden waarbij onderscheidingen worden uitgereikt: de tussentijdse en de algemene gelegenheid. Bij de tussentijdse gelegenheid is er sprake van een gebeurtenis of moment waaraan de bijzondere verdiensten van iemand worden gekoppeld.

Dat kan een jubileum van een vereniging zijn, een afscheid, het bereiken van een mijlpaal of een ander bijzonder moment. Een verjaardag wordt hier niet toe gerekend. Voor een tussentijdse gelegenheid dient het voorstel zes maanden van tevoren naar de burgemeester te worden gestuurd.

De algemene gelegenheid is beter bekend als de Lintjesregen. Deze vindt in 2016 op 26 april plaats. Bij deze gelegenheid worden mensen onderscheiden op grond van hun totale verdiensten. Zij worden dan met hun familie en andere betrokkenen, zoals bijvoorbeeld de aanvrager, uitgenodigd op het stadhuis, waar zij worden ontvangen door de burgemeester.

Voor deze gelegenheid moeten voorstellen ruim op tijd worden ingediend. De voordracht voor 2016 moet dus vóór 1 augustus worden aangedragen.

Voordracht
Naar goed gebruik is de betrokkene zelf niet op de hoogte van de voordracht. Deze persoon wordt pas op de hoogte gesteld nadat de burgemeester een positief besluit over de toekenning van een onderscheiding heeft ontvangen. Om iemand voor te dragen kan het beste contact worden opgenomen met het Kabinet van de Burgemeester: (0181) 69 61 96.

Er is ook een informatiepakket beschikbaar met daarin de folder ‘Ere wie ere toekomt’, het aanvraagformulier en een memo over koninklijke onderscheidingen. Nog meer informatie is te vinden op lintjes.nl.

Tijdig indienen
De behandeling van een voordracht neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Het is daarom van belang voordrachten tijdig in te dienen. Elk voorstel wordt namelijk nauwkeurig getoetst en onderzocht. Eerst door de burgemeester, dan door de Commissaris van de Koning en vervolgens door het Kapittel voor de Civiele Orden.

Door deze laatste instelling wordt een advies aan de betrokken minister uitgebracht, waarna bij een positieve beslissing de onderscheiding bij Koninklijk besluit wordt verleend. De burgemeester informeert vervolgens de aanvrager over de uitslag van het voorstel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op