75 jaar geleden was mijn moeder 13

Ze at een boterhammetje, gaf haar moeder een kus en liep de deur uit van de bovenwoning in de Tulpstraat op het Noordereiland. Daarna de oude Willemsbrug over op weg naar haar werk, kaaswinkel Kraal in de Dirk Smitsstraat in Rotterdam-Crooswijk. Op de brug werd ze aan de stadkant door een Hollandse marinier tegengehouden.

Ze moest terug want de brug zou wel eens doelwit kunnen zijn van de Duitse luftwaffe. ‘Dan kan ik beter veilig hier blijven dan weer helemaal terug te lopen’. Tegen zoveel vrouwelijk logica kon de jonge marinier niet op en liet haar passeren. Het zou 4 hele dagen en nachten duren voor ze door haar vader Jan Timmermans, kapitein op de Piet Smit sleepboot ‘Charlois’ in een nog nabrandende stad levend terug gevonden zou worden.

Als jong meisje maakte Annie Timmermans ‘de Aanval’ mee op 14 mei 1940 en verloor later in de oorlog haar vader (mijn opa) door ‘Friendly Fire’. 47 kogels schoten het leven uit zijn lichaam. De oorlog maakte niet alleen op 14 mei 1940 slachtoffers, ook decennia later bleken Rotterdammers slachtoffer te zijn van de gevolgen van dat bijna alles verwoestende bombardement welke het oude centrum met de grond gelijkmaakte.

Ik ben opgegroeid met haat tegen alles wat Duits was, maar ben trots op mijn Duitse schoondochter die met mijn zoon in Wuppertal woont. Ik vertel het verhaal van mijn moeder door, onder andere in het verhalenluisterboek ‘Rotterdam langs de Brandgrens’ en het boek ‘Heijplaat in oorlog’. Het is mijn plicht haar stem te zijn omdat die verschrikkelijke periode niet vergeten mag worden. Er over blijven praten is immers de beste ‘aanval’.

Joop van der Hor
Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op