3 op de 10 Nederlanders hoeven bepaalde vrienden niet op uitvaart

Drie op de tien Nederlanders hebben vrienden of kennissen die ze liever niet op hun eigen uitvaart willen. In de meeste gevallen hebben ze ook al aan hun naasten te kennen gegeven dat die personen niet welkom zijn. Dit is een van de resultaten uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van landelijk uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta. Hoewel de Nederlander stellig is over wie er absoluut niet naast zijn of haar kist mag staan, heeft 70 procent de eigen uitvaartwensen niet schriftelijk vastgelegd.

Geen idee wat een uitvaart kost
Voor 44 procent van de Nederlanders is het belangrijk dat zijn of haar uitvaart zo goedkoop mogelijk is. Echter, als hen gevraagd wordt of ze weten wat een uitvaart kost, moet 26 procent het antwoord schuldig blijven. Met name jongeren (37 procent) vinden dit lastig in te schatten.

Een uitvaartverzekering kan veel van de kosten voor een uitvaart ondervangen. Ruim driekwart (77 procent) van de ondervraagden zegt die dan ook te hebben. Echter, 38 procent denkt te weten dat de waarde van de uitvaartverzekering niet toereikend zal zijn of heeft geen idee of dat het geval is. Dit is met name onder jongeren het geval.

“Uit ons onderzoek blijkt dat het bewustzijn van Nederlanders over de kosten van hun uitvaart en de waarde van de uitvaartverzekering nog laag is”, zegt Frank Fransen, directeur Verzekeringen bij Monuta. “Het gevolg is dat, als het eenmaal zo ver is, mensen zich nogal overvallen kunnen voelen door de kosten van een uitvaart.

Schrikken is echter niet nodig, als je je maar goed voorbereidt op je uitvaart. En daarbij bepaal je helemaal zelf hoe goedkoop of duur het uiteindelijk wordt, volledig afhankelijk van je eigen wensen. Wil je er bijvoorbeeld een grote bijeenkomst van maken of juist heel intiem voor alleen de beste vrienden en familie?

En wie wil je wel en niet op de begrafenis? In alle gevallen is het zaak je nu al voor te bereiden, ook financieel. Een uitvaartverzekering is daarbij een optie. Als je je niet wilt verzekeren, zijn er veel andere manieren om je financieel voor te bereiden, bijvoorbeeld door te sparen.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van Monuta. Hiervoor zijn 2.108 Nederlanders van 25 jaar of ouder ondervraagd over de thema’s afscheid en overlijden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op