20 jaar G-Team – SPARK Spijkenisse

1-4-1995 – 1-4-2015 = 20 Jaar G-atletiek bij atletiekvereniging SPARK; Dit werd zaterdag 18 april jl. gevierd met de Dirk Kuyt Foundation atletiek jubileum-wedstrijd voor G-atleten (tevens de eerste competitiewedstrijd 2015)

Deze Zaterdag werd onder grote belangstelling van de G-atleten, hun familie, trainers, vrijwilligers, sponsors, regionale pers en vele geïnteresseerden het 20-jarig jubileum gevierd van het G-Team van atletiekvereniging SPARK.

Dit door middel van een groot aantal wedstrijden met deelnemers uit heel Nederland, het onthullen van het nieuwe spandoek met alle sponsors en G-Team groepsfoto, volop muziek en lekkernijen, veel gezellige activiteiten en de overhandiging van twee cheques. Wethouder Martijn Hamerslag gaf namens Gemeente Nissewaard een cheque aan de G-atleten die in LA de estafette gaan lopen. Rabobank VPR volgden hen hierin.

Vanaf 11.15 uur waren er wedstrijden op de onderdelen sprint, verspringen, kogelstoten en de 400 , 600, 800 en 1500 meter. Ook liep het Estafetteteam van G-Team SPARK, dat Nederland straks vertegenwoordigt op de Special Olympics World Summer Games in Los Angeles, voor het eerst in de samenstelling, zoals zij straks in Los Angeles gaan doen. Samen met een atlete uit Emmen. Een zonnige dag met veel sportieve hoogtepunten en gezelligheid.

Wilt u meer willen weten over het G-Team van SPARK, neem dan contact op met Henk Gaasbeek tel. 06 47 87 05 52. En kijk op www.spark-gteam.nl.

Hoe het allemaal begon
In 1994 werd er een idee geopperd om, wat toen heette, geestelijk gehandicapte mensen te laten sporten. Dit idee ontstond na een gesprek in de kleedkamer na een trainingsloopje. Dit naar aanleiding van het feit dat één van de kinderen van een loper geestelijk gehandicapt was.

Het toenmalige bestuur nam het idee op en ging onderzoeken of er draagvlak voor was. Er werd contact opgenomen met de toenmalige NSG (Nederlandse sportbond voor geestelijk gehandicapten); deze bond organiseerde cursussen voor de doelgroep en er werd gezocht naar een aantal mensen, die deze sporters wilden gaan trainen.

Een aantal vrijwilligers konden aan deze cursus deelnemen om zodoende een groep op te starten. Nu nog de deelnemers. De eerste 3 waren er al snel, dit waren Bjorn , Manon en Jeroen. Met deze drie sporters werd er op 1 april 1995 gestart met het G-Team van Spark. Na het opstarten hebben een aantal trainers zich verder ontwikkeld om deze doelgroep te kunnen trainen.

Ondanks al het positieve geluid, bleek de start nogal moeilijk. Voor veel mensen binnen de club was het toch moeilijk om met geestelijk gehandicapten om te gaan. Het zou nog een aantal jaren duren voordat de acceptatie er zou zijn. Deze acceptatie kwam er pas, nadat de groei van het team doorzette en er sporters kwamen, die zelfs met de valide sporters konden wedijveren.

In 1996 werd er voor het eerst met 9 atleten deelgenomen aan een wedstrijd; dit was het clubkampioenschap. Vanaf toen ging de groep echt groeien, die momenteel is uitgegroeid tot een ploeg van zo’n 30 sporters.

Bron: Roel van Deursen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top