1 April Viering Brielle

0

Jaarlijks wordt in Brielle gevierd dat op 1 april 1572, als eerste stad der vrije Nederlanden, Den Briel bevrijd werd van de Spanjaarden door de Watergeuzen. In de binnenstad worden straten aangekleed met visnetten en waslijnen en zijn diverse historisch geklede straatgroepen actief.

Vanaf de middag wordt een groot openluchtspel opgevoerd met schijngevechten en kanongebulder, het Geuzenschip “Prince Admirael” (replica Spaansgaljoen) zorgt voor aanvoer van de Watergeuzen. De stadspoort wordt door de Geuzen gerammeid gevolgd door een tocht door Brielle.

Programma 1 April Viering
9.45 uur: Coppelstock roeit door de haven.
10.00 uur: Coppelstock komt aan land bij zijn standbeeld aan de Buitenhaven en gaat in optocht met de burgerij en met het Stadsvendel voorop naar het Stadhuis aan de Markt.
10.20 uur: Coppelstock en Paddeltje arriveren bij het Stadhuis en aansluitend aanvang spel “Om de sleutel van de stad” voor het Stadhuis.
11.00 uur: Start van de Wandelconcerten in de Catharijnekerk (tot 15.00 uur)
14.00 uur: Aankomst Prince Admirael in de haven
15.00 uur: Rammeien van de Langepoort.
15.15 uur: Intocht van de Watergeuzen. Stoet trekt door:Langestraat, Wellerondom, Koopmanstraat, Voorstraat, Dijkstraat eindigt bij 1 April Monument.
15.45 uur: Overgave van de stad aan de Prins van Oranje. Einde Dijkstraat, 1 April monument
15.50 uur: Ophanging Spaanse commandant.
16.15 uur: Einde spel “Om de sleutel van de stad”. Feest in de bevrijde stad met in de taveernen en herbergen, geuzenmaaltijden, gerstenat en Spaanse wijn.
20.00 uur: Geuzenbal in dansschool De Werker (Venkelstraat).
21.00 uur: Uitreiking van de beker op het Geuzenbal voor de aardigste en de origineelste straatgroep.
23.00 uur: Einde programma

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op